Hoe kies je een speed pedelec?

de speed pedelec, een fiets die zowel traag als snel kan rijden

Officiële definitie van een speed pedelec hier.

Een speed pedelec ziet er uit als een stevig rijwiel met elektrische trap ondersteuning, maar heeft wat extra verplichte features zoals een achteruitkijkspiegel, reflectoren aan de zijkant en een nummerplaat achteraan. Een speed pedelec heeft steeds twee wielen.

Een dure fiets

Een speed pedelec is niet bepaald goedkoop. Bij je zoektocht kan je even beginnen duizelen bij de onkosten die je allemaal dient te maken. Toch is deze oplossing financieel vaak stukken voordeliger dan het alternatief!

Kruissnelheid

De belangrijkste keuze die je eerst dient te maken is gebaseerd op de haalbaarheid van de reistijd voor jouw gezinssituatie. De reistijd is gebaseerd op gemiddelde snelheid en afstand. Beide kan je optimaliseren maar voor de keuze van de fiets is enkel de snelheid van tel. Deze gemiddelde snelheid is bij veilig rijgedrag doorgaans 4-6km/u lager dan de kruissnelheid. Je zal dus moeten kijken naar kruissnelheid. Maar wat is kruissnelheid eigenlijk? We definiëren het hier als de snelheid die je met hoogste ondersteuning behaalt bij de inspanning die een doorsnee fietser lange tijd kan volhouden. Je kruissnelheid zal lager liggen wanneer je de ondersteuning lager zet en zal iets hoger liggen wanneer je meer inspanning levert.

Qua kruissnelheid zijn twee groepen speed pedelec fietsen te onderscheiden:

 • te verwachten kruissnelheid eerder 35-40km/u
  • ideaal voor pendeltrajecten tussen 15-25km.
  • meestal met middenmotor
  • doorgaans minder vermogen (350-650W)
  • prijzen vanaf 3000€
 • te verwachten kruissnelheid eerder 42-45km/u
  • ideaal voor pendeltrajecten tussen 15-40km
  • motor:
   • meestal met achtermotor
   • middenmotor en voorwielmotor (Ellio): Dit is veruit de snelste speed pedelec, vooral merkbaar bergop of met tegenwind. Daar tegenover staat wel een iets hoger gewicht en een indirecte overbrenging waardoor bij quasi lege batterij blijven fietsen nogal zwaar kan zijn.
  • doorgaans meer vermogen (600-1000W)
  • prijzen vanaf 5000€

Afstand

Geloof de geadverteerde actieradius niet. Ga er vanuit dat je tussen 30km en 60km actieradius hebt. Dit ofwel aan lagere kruissnelheid en 500Wh batterijcapaciteit ofwel aan hogere kruissnelheid en 1000Wh batterijcapaciteit. Er spelen veel factoren mee zoals lichaamsgewicht – en grootte, kruissnelheid, wind, regen, koude, hellingen, aantal manoeuvres en aantal stops. Het loont daarom eerst je traject eens te proefrijden alvorens tot aankoop over te gaan. Let wel: het verschil tussen winter en zomer op actieradius kan gemakkelijk 30% bedragen!

Indien je batterijcapaciteit je niet heen én terug kan brengen, kan je bijladen op het werk. Bedenk of je de lader steeds meeneemt of een tweede lader koopt voor op het werk. Laders kunnen vrij prijzig zijn. Informeer tijdig.

Extra kosten

De kosten stoppen niet bij de aanschafprijs van de speed pedelec zelf. Je zal een kentekenplaat moeten aanvragen (30€) en uitrusting moeten aanschaffen zoals een helm en regenkledij die geschikt is voor voldoende hoge waterkolom (+10000mm aangeraden). Verder heeft je speed pedelec voor jou mogelijk wat extra’s nodig zoals een degelijke fietsbel, een zadelvering, spaakreflectoren en fietstassen.

Al naargelang de extra’s investeer je al gauw 300€-600€ bovenop de aanschafprijs van de fiets.

Wil je de fiets omnium laten verzekeren of enkel reisbijstand? Hou ook hier rekening met een extra (jaarlijkse) kost. Gelukkig verdien je dit snel terug via uitgespaarde autobrandstof en/of fietsvergoeding van je werkgever.

Onderhoud

Het onderhoud van je fiets is erg belangrijk. Dit onderhoud is nodig om de 5000-15000km al naargelang je rijstijl en type overbrenging, wat neerkomt op jaarlijks tot meerdere keren per jaar. Ga daarom na hoe dit onderhoud kan geschieden. Komt de reparateur aan huis? Ligt de fietsenboer om de hoek of moet je ver rijden voor elke herstelling? Gebeurt het via Lease op je werk en moet je transportkosten betalen voor elke interventie?

Andere bedenkingen

 • Wil je kinderen tussen 3-8 jaar kunnen vervoeren? Dat kan, al bieden slechts enkele merken hiervoor oplossingen aan. (Augustus 2022 enkel Ellio en Riese & Müller)
 • Heb je mogelijkheid om op het werk te laden? Zoniet heb je mogelijk meteen een tweede batterij nodig.

Eens je weet welke speed pedelec je wil kopen en de accesoires en verzekering geregeld zijn, lees je best nog eerst even de gebruikstips over hoe om te gaan met deze snelle fiets in het verkeer. Daarna: genieten maar!