Belangrijkste accessoires

Bel

Ting of tuut?

Een fietsbelgeluid klinkt minder assertief dan een toeter. Hetzelfde als bij een andere fiets, wordt een ‘ting’ doorgaans geapprecieerd zodat mensen niet verschieten wanneer je voorbij rijdt. De toeter is daarentegen een onverwacht geluid op een fietspad en werkt beter in de context van de baan. Wanneer je speed pedelec wordt geleverd met enkel een toeter, doe je er dan ook goed aan een simpele fietsbel te plaatsen.

Spiegel

Eronder of ernaast?

Een spiegel naast je stuur maakt je fiets breder en geraakt gemakkelijk ontregeld bij licht contact met objecten, bijvoorbeeld tijdens het wegzetten van je fiets. Een spiegel die onder je stuur geplaatst is, kent deze nadelen niet. De mogelijkheid om een onderbouw spiegel te gebruiken (bijvoorbeeld Ergotec M-99) hangt wel een beetje af van je zithouding en postuur.

Zadelvering

Optionele standaarduitrusting

Het is niet te snappen waarom vele fietsen die +5000€ kosten, standaard niet voorzien zijn van een zadelvering. Aan de snelheid van een speed pedelec voel je de kleinste bult tot in je nekwervels. Een zadelvering wordt dan ook ten zeerste aangeraden als je route daar om vraagt.

Fietstas

Spaar je rug

Op de speed pedelec neem je al gauw een heleboel spullen mee. Dan gaat het niet alleen over de herstelkit, handschoenen en de extra pull als het koud is. Voor je het weet wil je ermee naar de bakker en de supermarkt. Je auto blijft thuis. Een fietstas is erg handig en geeft tegelijk een vaste opslagplaats voor de documenten die je verplicht bij moet hebben tijdens de rit.

TIP

  • Plak je frame af met isolatietape, daar waar de fietstas raakt! Zonder tape heb je snel schade aan je lak.
  • Neem een fietstas die waterdicht is en goed afwasbaar. Een speed pedelec heeft veel meer last van opspattend water en modder dan een tragere fiets.

Verlichting

Daglicht, groot licht, lasers…

Verlichting is erg belangrijk voor de speed pedelec gebruiker. Niet alleen moet en wil je goed zichtbaar zijn in het verkeer, de verlichting is vooral ook nodig om ervoor te zorgen dat je ver genoeg kan zien tijdens de donkere wintermaanden. Doe zo nodig een upgrade van je licht, maar zorg er wel voor dat je de tegenligger niet verblindt. Tip: neem van die silicone reservelichtjes mee in je fietstas! Handig wanneer je wegens technisch defect plots zonder licht zou vallen.

Beeldmateriaal:
– Yves Scheper
s

Spaakreflectoren

Goedkoop en gemakkelijk

Conforme speed pedelecs zijn goed zichtbaar, maar het kan altijd nog net iets beter. Voor een vijftal euro kan je een heleboel spaakreflectoren kopen, die je simpel om je spaken klikt. Het zorgt voor een zeer goede zijdelingse zichtbaarheid voor aankomende voertuigen, zonder dat je gekleed hoeft te gaan als een dokwerker in een containerterminal. Let op: ze reflecteren licht, maar geven geen licht in het donker. Ook reinig je ze best af en toe. Modder vermindert de reflectie.