Waarom kiezen voor SP?

Gezondheid

Bewegen is gezonder dan stilzitten. Krijg je rugpijn van de trein of wil je frisse lucht inademen in plaats van gefilterde filelucht? Overweeg te fietsen! Zelfs in een grootstad wegen de nadelen van het inademen van de niet-gezuiverde lucht niet op tegen de voordelen van de fysieke inspanning. Fietsen op een speed pedelec is een zalige ervaring. De elektrische ondersteuning zorgt ervoor dat je vrij van stress kan fietsen zonder je spieren te overbelasten, maar toch constant in beweging bent en inspanning levert volgens eigen wens.

Gezinsleven

Met de wagen weet je wanneer je vertrekt, maar nooit wanneer je aankomt.
Openbaar vervoer impliceert overstappen en wachttijden, wat de reistijd altijd ietwat onzeker maakt.
Met de speed pedelec weet je wanneer je zal aankomen. Doe je over een afstand van 35km gemiddeld een uur, dan kom je aan tussen 55′ en 1u05′ ongeacht het weer of tijdstip van de dag. Je kan dus beter je gezinsleven inplannen en hoeft niet langer stress te hebben of je wel op tijd thuis zal komen voor het eten of om je kinderen op te halen van school.

Ecologische afdruk

In absolute termen heeft een pedelec een grotere ecologische afdruk dan een gewone fiets, maar de winst voor de natuur hangt ook af van de vorige vervoerswijze. Zo kruipt veel minder energie in het fabricage proces van een speed pedelec dan in een auto. De speed pedelec heeft een extreem efficiënte ratio tussen de massa van de bestuurder en de benodigde energie om die persoon te verplaatsen, vergeleken met bijvoorbeeld een (elektrische) wagen. Ook heeft de speed pedelec geen rechtstreekse uitstoot en kan hij met groene energie worden opgeladen. Tenslotte brengen de banden van de speed pedelec bij slijtage minder microplastics rechtstreeks in de natuur dan bij een wagen.

Portemonnee

Hoeveel de speed pedelec je kan besparen hangt af van de vorige vervoerswijze, maar in zowat alle gevallen kom je positief uit.

Gesteld dat je een Stromer ST3 gebruikt voor een dagelijkse pendelafstand van 35km enkel en je werkgever de maximum van belasting vrijgestelde vergoeding betaald, kan je volledig uit de kosten geraken in drie jaar tijd, inclusief alle uitgaven aan onderhoud, batterijwissel, verzekering en uitrusting. Dit neemt niet eens de relatieve winst vergeleken met je vorige transportmethode in rekening!

Hier een handige calculator om je terugverdientijd te berekenen: