Voor(r)uitperspectief laat statistiek links liggen

We dachten eerst dat het een aprilvis was, maar neen, de heftige krantenkop in HLN regio Zottegem dateert van september 2023. Alleen klopt het langs geen kanten…

bron: HLN.be

HLN.be

“Twaalf keer meer ongevallen met speedpedelecs in Oost-Vlaanderen in zes jaar tijd”

Volksvertegenwoordiger en Zottegemnaar Kurt De Loor (Vooruit) vond het in 2023 nodig het aantal ongevallen met Speed Pedelec te vergelijken met deze van zes jaar eerder. Resultaat: twaalf (!) keer meer ongevallen in Oost-Vlaanderen! Sensatie alom. Het probleem: het is onzin.

Waarom dit onzin is

Raar getal toch, 6 jaar geleden? Waarom niet 5 jaar geleden? Heel simpel: omdat je geen krantenkoppen haalt als je naar statistisch relevante gegevens kijkt. Zo steeg het aantal ongevallen per capita de jaren na 2018 wel, maar slechts van 0.6% naar 0.62% ofwel een kleine 4% groei. Drastisch minder dus. Een lichte stijging die voornamelijk te verklaren valt door de grote groep nieuwe fietsers die met een spreekwoordelijke ‘L’ rondrijdt, alsook het feit dat de kwaliteit van fietsinfrastructuur minder snel groeit dan het aantal gebruikers. Vanwaar dan die ‘twaalf keer meer’? Wel, de verplichte inschrijving van de speed pedelec dateert van 11 december 2018. Vergelijken met een eerdere datum heeft geen zin. Behalve dan voor zij die commotie wensen te veroorzaken door foutieve data als feit te verspreiden via een sensatieblad als HLN.

De rest van het artikel zit achter een betaalmuur, maar daar lijkt op basis van de krantenkop weinig aan verloren.

4 comments

  1. Met andere woorden: Als je naar de échte cijfers kijkt is er niets aan de hand. Dus aanpassing van de infrastructuur is een overbodige zaak? 😔

    Like

    1. Beste,

      Integendeel, verdere uitbouw van de beschikbare openbare ruimte voor fietsers is heel belangrijk om de trend te keren! We moeten streven naar een daling per capita van het aantal fietsongevallen, voor alle types fietsen.

      Echter, aandacht vragen voor de problematiek door het verspreiden van foutieve informatie, kunnen we niet goedkeuren.

      Mvg

      Like

      1. Dat is dan een verschil van mening. In het artikel staat duidelijk waarom hij deze uitleg gaf. en inderdaad, er is dan wel verkeerde info gebruikt maar die man gaat enkel voort op de hem aangeboden/opgezochte zaken. Zo iemand dan maar ineens aan de schandpaal hangen ipv met hem in dialoog te gaan is gewoon totaal verkeerd.

        Het is net zoals oa op de werkvloer, klagen over een collega zijn gedrag ipv hem er persoonlijk wat van te zeggen is ook niet correct. Zo kan die persoon nooit weten/beseffen dat er misschien wel iets is dat zijn collega’s minder aangenaam vinden. Pas als dat is gebeurt en er verandert niets heb je recht van spreken.

        Like

      2. Beste, Het betreft hier het publiek verspreiden van zwaar foutieve informatie door een Vlaams volksvertegenwoordiger. In deze context is een publieke correctie wel het minste dat verwacht kan worden. Mvg.

        Like

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.