Groeipool Vlaanderen

Woensdag 5 februari 2020, 365SNEL symposium te Brussel. Speed pedelec Vlaanderen was uitgenodigd om te komen luisteren naar de resultaten van het 365SNEL project en kreeg de kans om zich voor te stellen voor de aanwezige deelnemers uit de bedrijfswereld, universiteitsinstellingen, beleidsorganen, en industrie. Een opportuniteit die we vanuit de kerngroep niet aan ons voorbij wilden laten gaan. Een korte impressie van wat we gedeeld hebben met de aanwezigen:

Vanuit een constructief perspectief is het ons doel om het gebruik van de speed pedelec te bevorderen met het oog op een veilige, vlotte, gezonde en duurzame vorm van mobiliteit. Een positief, constructief en ambitieus beleid kan het verschil maken. De haven van Antwerpen, waar de afgelopen 2 jaar een verdrievoudiging aan aantal fietsers met de grootste concentratie van speed pedelecs is ontstaan, toont aan dat het kan.

Er is echter nog werk aan de winkel op vlak van wegcode, infrastructuur, sensibilisering en technologie om de groeiende mix aan mobiliteitsvormen in goede banen te leiden. Wanneer we daar met z’n allen op een constructieve en toekomstgerichte manier aan werken zullen de problemen die zich nu voordoen stelselmatig worden opgelost.  

Vlaanderen is vandaag de groeipool van de speed pedelec in Europa. De speed pedelec is een milieuvriendelijker alternatief voor tal van verplaatsingen. De mobiliteitsknoop ontwarren is complex, toekomstige milieudoelstellingen halen van nog een hogere orde. Laat de speed pedelec nu een unieke kans zijn om aan beide doelstellingen bij te dragen. Wat werkt in Vlaanderen kan ook werken in Europa, niet?

Het was een aangename dag met interessante inzichten. Ons bestaan, bijdrage en bereidwilligheid om mee te werken is door de aanwezige partijen positief ontvangen.

Elke speed pedelec gebruiker heeft net als elke fietser reeds de stap gezet naar een veiliger, vlotter, gezonder en duurzamer mobiliteitsalternatief. Laten we het ondertussen veilig houden voor de andere zachte weggebruikers en verwachten dat die andere groep weggebruikers beseffen dat wij even kwetsbaar zijn als die andere 2 miljoen fietsers wanneer we hetzelfde deel van de rijbaan delen.

Blijven rijden allemaal!

Met vriendelijke groeten,

Peter Wuyts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.