To B or not to B?

Je hoort het nog steeds geregeld: “De speed pedelec moet zich aan dezelfde regels houden als bromfiets klasse B”. Maar is dat ook zo?

Het betreft een hardnekkig misverstand, dus voor alle duidelijkheid: een speed pedelec is géén bromfiets klasse B en moet zich niets aantrekken van regelgeving specifiek voor de bromfiets B categorie. Op vlak van regelgeving zijn er naast de duidelijke verschillen echter wel een aantal gelijkenissen. We zetten de belangrijkste hier even op een rijtje. Tenslotte is er ook een ‘grijze zone’ specifiek voor een klein aantal ‘early adopters’.

De verschillen

De Europese regelgeving zegt nergens dat de speed pedelec volgens de wegcode een bromfiets klasse B moet zijn. De classificatie van voertuigen voor gebruik op de openbare weg is een bevoegdheid van de lidstaten. Europa bepaalt wel de technische eigenschappen van de voertuigen (dus de vereisten om een COC te bekomen) en de rijbewijsplicht.

Wat zegt België dan? Sinds vrijdag 9 september 2016 (Staatsblad N. 241, pagina 60979) is de speed pedelec opgenomen in de Belgische wet als volwaardige derde bromfiets categorie, naast klasse A en klasse B. Naar kentekenplaat en signalisatie toe wordt de speed pedelec vertegenwoordigd door de letter “P”.

Naar signalisatie toe betekent dit dat de “B” op een verkeersbord voor de speed pedelec geen betekenis heeft.

  • B en/of A hebben geen betekenis voor de speed pedelec
  • P heeft wél betekenis voor de speed pedelec
  • Indien elke letter ontbreekt, geldt het bromfiets symbool voor alle bromfietsklassen met inbegrip van de speed pedelec.

De wegbeheerder plaatste destijds de onderborden ‘verboden’, ‘verplicht’ of ‘uitgezonderd’ om aan de bestuurder van de bromfiets klasse B duidelijk te maken welke route de meest veilige is. Vanuit deze optiek is het jammer dat vele wegbeheerders nog steeds achterop hinken op de wetgeving en veel borden in hun gebied niet zijn aangepast, wat voor onduidelijkheid zorgt bij de speed pedelec gebruiker. Het is namelijk niet logisch als een bromfiets klasse B wél wordt toegelaten op een bepaald fietspad, maar de speed pedelec niet.

Ook bij wegenwerken komt deze onduidelijkheid veel voor. Bemerk dat je je wettelijk niets hoeft aan te trekken van de borden op onderstaande foto. Of je daar goed aan doet is een andere zaak… Veelal zijn de juiste borden niet beschikbaar of gaat het om onwetendheid vanwege de verantwoordelijke voor de signalisatie.

De gelijkenissen

Daar waar de snelheid beperkt is tot 50 km per uur of minder, mogen zowel speed pedelec als bromfiets klasse B op het fietspad aangeduid door verkeersbord D7 of door wegmarkeringen, zolang ze de andere weggebruikers die zich hierop bevinden niet in gevaar brengen. Concreet betekent dat: pas je snelheid aan naar de context of begeef je op de rijbaan. Indien het fietspad wordt aangeduid door verkeersborden D9 of D10, dan word je verbannen naar de rijbaan.*

Bij een hogere snelheidsbeperking moeten beide op het fietspad aangeduid door het verkeersbord D7 of door wegmarkeringen, wanneer dit aanwezig en bruikbaar is. Bemerk dat beide zich dus wel op de rijbaan moéten begeven wanneer het fietspad niet bruikbaar is, bijvoorbeeld door plaatsing van verkeersborden D9 of D10.*

*n.v.d.r. Dit artikel is geschreven in 2020. Sinds 1 oktober 2022 heeft de SP toegang tot D9.

De grijze zone

Kentekenplaten voor klasse A, klasse B en speed pedelec.

Voor de speed pedelecs met de “SP” nummerplaat is het duidelijk. Zij behoren tot de speed pedelec categorie en moeten zich niets aantrekken van de regelgeving voor de bromfiets B-categorie. Voor oudere speed pedelecs die nog met een “S-B” of “S-A” nummerplaat rondrijden (dat laatste was het meest voorkomende geval), is het niet volledig duidelijk. Het zijn speed pedelecs, maar volgens de kentekenplaat zijn ze het niet. Gelukkig betreft het hier een grote minderheid. De veiligste optie is om een nieuwe plaat aan te vragen die deze situatie rechttrekt.

3 comments

  1. Het is Godgeklaagd dat op heel wat jaagpaden de speedpedelec verboden wordt. Ik noem in O. VL. het jaagpad langs de Schelde, het jaagpad langs het Schipdonkkanaal, het jaagpad naast de Leie voorbij Deinze. In al deze gevallen zijn hier de jaagpaden ettelijke meters breed. De overheid onder wiens bevoegdheid die jaagpaden vallen blijven schromelijk in gebreke.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.