365SNEL Conclusies: Speed Pedelec in woon-werkverkeer kan fileleed aanzienlijk verzachten

Bron: https://365snel.net/

Een prachtig artikel over de conclusies van het 365SNEL project in opdracht van het Vlaamse Departement Omgeving.

https://365snel.net/2020/02/14/365snel-conclusie-speed-pedelec-in-woon-werkverkeer-kan-fileleed-aanzienlijk-verzachten

Als drijfveren om over te schakelen naar de speed pedelec wordt onder andere vermeld:

  • Snelheid: De beloofde tijdswinst is de belangrijkste motivator om dit vervoermiddel uit te proberen. Hoewel de maximumsnelheid van 45km/u veelal niet gehaald werd, is er toch gefietst aan een kruissnelheid van 30-35 km/u (350W) tot 35-40km/u (500W) om een alsnog haalbare pendeltijd neer te zetten. Een cruciaal element voor het vastgestelde succes is de vrije keuze om deze snelheden te behalen op de rijbaan dan wel op het fietspad. Een gevolg van onze unieke wegcode met aparte categorie voor speed pedelecs. Een visionaire wegcode die als direct gevolg van Vlaanderen de enige, constante groeimarkt voor pedelecs heeft gemaakt in Europa!
  • Stiptheid: Los van de snelheid, sta je met de pedelec voorlopig nog nauwelijks in de file. De speed pedelec kan interessant zijn voor zij die anders met tegenzin de piekuren moeten vermijden om niet te lang en te onzeker qua reistijd onderweg te zijn.
  • Genot: Fietsen met de speed pedelec biedt een positieve, aangename ervaring en zorgt ervoor dat je opgewekt en met een fris hoofd op bestemming aankomt.

De belangrijkste hindernissen om over te schakelen naar de speed pedelec zijn het prijskaartje, verkeersveiligheid wegens gebrekkige regelgeving en infrastructuur en on(aan)gepast gedrag van andere weggebruikers.

Bovenstaande is geen samenvatting. Lees zeker het artikel eens! De resultaten van dit onderzoek omvatten een grote weelde aan nuttige informatie en adviezen, waar visionaire ambtenaren mee aan de slag kunnen gaan om de innovatieve positie van Vlaanderen verder te versterken en daarmee ook de modal shift die zo nodig is om onze mobiliteitsknoop te ontwarren.

Los van wat er met dit onderzoek verder zal gedaan worden, heeft het al zeker geleid tot de definitieve overstap van een ~15% testrijders van auto naar speed pedelec als pendelvoertuig. Knap!

Vincent De Wilde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.