30km/u als norm in elke bebouwde kom? – De Morgen

https://www.demorgen.be/nieuws/verplicht-30-kilometer-per-uur-in-elke-bebouwde-kom~b79627bd

Hoe lager de snelheid, hoe minder verkeersdoden. De logica zelve. Maar is het logisch om de vertegenwoordigers van 140 landen te volgen bij het opstellen van concrete regels voor onze Vlaamse context?

In het buitenland zijn dorpen veelal nog écht dorpen. Een religieus gebouw in het midden, wat huizen errond en daarbuiten velden en andere natuur. In Vlaanderen zijn dorpen veelal enkel nog afbakenbaar door borden die de bebouwde zone aanduiden, want ze lopen in elkaar over. Lintbebouwing doorheen de velden.

Heeft een plat ingevoerde snelheidsbeperking op basis van dat bord wel zin voor onze Vlaamse context? In verstedelijkt gebied zoals Mechelen, Brussel, Antwerpen… lijkt een snelheidsverlaging logisch, maar laten we niet vergeten dat het overgrote deel van het Vlaamse grondgebied weinig verkeer kent, zelfs in piekmomenten!

Voor de speed pedelec blijft het belangrijkste te beschikken over een fijnmazig netwerk waar het veilig mogelijk is het snelheidspotentieel van de fiets te benutten. Hoe leg je dat samen met een snelheidsbeperking voor zwaarder verkeer die dezelfde wegenis deelt?

We snappen alvast de aarzeling van Minister Peeters. Een weloverwogen regelgeving aangepast naar de Vlaamse context lijkt alvast beter dan het gebruik van BIBEKO/BUBEKO als maatstaf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.