Onderstaand bericht is een reactie gebaseerd op een artikel op VRT Nieuws met als titel “Minder speed pedelecs verkocht. Verzadiging van de markt of tijdelijke dip door telewerk?”
De gegevens van Traxio waarop dit VRT artikel is gebaseerd, zijn mogelijk foutief. In 2021 werden méér speed pedelecs ingeschreven dan in 2020. Zie ‘downloads’ onderaan deze pagina op Statbel. In het artikel worden tevens de termen ‘verkocht’ en ‘ingeschreven’ synoniem gebruikt, wat verwarrend is. Wel veranderden tijdens de pandemie meer mensen van job en deze jobwissel zorgde tevens voor een piek in tweedehands speed pedelecs en dus ingeleverde kentekenplaten. We hebben als netwerk beslist de oorspronkelijke reactie op dit artikel te behouden, daar de inhoud relevant blijft.
Oorspronkelijk bericht:
Slechts 8% minder speed pedelecs verkocht in volle coronatijd

In 2021 werden in België 1.7% minder speed pedelecs verkocht dan in 2020 ofwel 8% minder dan in 2019, toen er van corona thuiswerken -en daarbij opdrogende kilometervergoeding- nog geen sprake was. De opmars is dus wel degelijk te stoppen, al doet de speed pedelec het eigenlijk nog best goed. In vergelijking: autoverkoop daalde in 2020 met maar liefst 20% en in 2021 met een verdere 9%. Deels te wijten aan corona, maar beide producten hebben tevens last van bevoorradingsproblemen zoals een wereldwijd tekort aan halfgeleiders. Voor auto’s komt daar nog onzekerheid bij wat brandstofmotoren betreft alsook te hoge kost voor te lage actieradius in het elektrische segment. Gezien de bevoorradingsproblematiek en vooral meer thuiswerken in coronatijd, valt alsnog niet te besluiten tot een verzadiging van de speed pedelec markt.
Traxio heeft wel een punt wat betreft de noodzaak tot verbetering van fietspaden en – snelwegen om nieuwe kopers aan te trekken. De speed pedelec wordt pas echt interessant als alternatief voor de auto wanneer je ook effectief veilig en legaal een kruissnelheid van 35-40km/u kan aanhouden. De huidige trend naar grotere zones 30, ingevoerd ter verbetering van de bescherming van zachte weggebruikers tegen zware weggebruikers, werkt niet stimulerend om over te stappen naar de speed pedelec. Dit bovenop het feit dat toegang tot de fietspendelroute niet eens gegarandeerd kan worden. Zo mag de speed pedelec tot op vandaag nog steeds geen gebruik maken van veelal luwe jaagpaden. Uit routeplanners zoals deze op www.fietssnelwegen.be wordt je als consument op dit vlak niet veel wijzer. Als netwerk krijgt Speed Pedelec Vlaanderen geregeld meldingen binnen over beide problemen, waarbij de potentiële koper steevast aangeeft nog even te wachten met de overstap naar de speed pedelec.

De Provinciale regisseurs van het fietssnelweg netwerk hebben het verstand op de juiste plaats maar kunnen voorlopig nog niet garanderen dat de voorgestelde routes toegankelijk zijn voor de speed pedelec noch welke fietstijd legaal neergezet kan worden.
Naar verwachting is het einde van full-time thuiswerken en de bevoorradingsproblemen in zicht. De poort naar klimaatvriendelijkere, gezondere en veiligere mobiliteit voor pendelafstanden tussen pakweg 15 en 40km komt dan weer wat meer open te staan. Willen we die poort wagenwijd open, dan zijn federale interventies nodig zowel op vlak van toegang alsook snelheidsregime op het steeds uitgebreider fietsnetwerk.
Bedankt voor het delen van je artikel, het is zo nuttig voor mij.
LikeLike